Gljivarski izlet na Psunj

Spread the love

Članovi HPD „Gojzerica” u četvrtak su pošli na gljivarski izlet na Psunj o čemu su na svojoj facebook stranici objavili slijedeće:

Nakon pandemije korona virusa ”Gojzerice” su osvojile i najviši vrh Slavonije. Prekrasan sunčani dan i dobro društvo, najbolja je formula za uspješno održavanje izleta i fantastičan provod. Tako optimistično okupila se ekipa na adresi: R. Hrvatske 1C u Požegi.
Odvijalo se sve po planu; prvo smo se odvezli do Strmca, gdje nas je dočekao Mladen inače naš član iz Nove Gradiške. Nastavili smo zajedno kraj planinarske kuće i vikend naselja do klanca, gdje smo brali divlje jagode, te smo ih nastavili brati i tijekom uspona prema šumskoj cesti. Nakon dolaska na cestu razvili smo se u strijelce (vojnički) i pročešljali šumu u potrazi za varaganjima. Nažalost šuma je na ovom području bila dosta suha i nismo pronašli gljive. To nas nije obeshrabrilo, i onako nam to nije bio jedini cilj. Nastavili smo s usponom prema vrhu Brezovo polje 985 mnv – najvišem vrhu Psunja i Slavonije. Staza je bila ugodna a priroda prekrasna, nastavili smo s branjem šumskih jagoda i ostalih šumskih plodova. Na Dobroj vodi opskrbili smo se svježom izvorskom vodom i nastavili k cilju. Došavši na vrh uživali smo dugo, bez pritiska i žurbe. Dobro smo se odmorili, nešto pojeli i popili, vratili energiju, a onda napravili zajedničku fotografiju na vrhu. Poslije smo otišli do obližnjeg televizijskog odašiljača i poklonili se hrvatskih vitezovima, koji su ovdje ostavili svoje živote. Slijedio je povratak drugom stazom preko Božikovca, što nam je otvorilo nove vidike. Ugledali smo u daljini našu Požegu i neke od bosanskih planina. Vrlo brzo uslijedilo je veliko veselje, jer smo konačno pronašli varganje i tako ostvarili sve predviđene ciljeve. Gljive smo podjelili bratski, tako da je svatko nosi kući po nešto. Došavši dolje u Strmac, rastali smo se s nadom u što skoriji susret i novu zajedničku dogodovštinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *