Otvorena planinarska obilaznica “Dr. Andrija Štampar“

Spread the love

Sedamdesetak planinara s područja Slavonije danas je u Brodskom Drenovcu prisustvovalo otvaranju planinarske obilaznice “Dr. Andrija Štampar“, koja je dobila ime po velikanu hrvatske i svjetske medicine, rođenom u ovom selu na području Požeštine. Ovaj izlet organizirali su Planinarsko društvo „Zanatlija“ iz Osijeka i Udruga vinogradara na koti Viljevo iz Brodskog Drenovca.

Tijekom otvaranja u blizini Štamparove rodne kuće i mjesnog parka voditelj  programa, vođa puta i predsjednik PD „Zanatlija“ Vladimir Pavičić  te Ronald Schreiner iz Hrvatskog planinarskog saveza obratili su se nazočnim planinarima prigodnim pozdravnim riječima. Poslije podjele priznanja zaslužnim pojedincima i ustanovama, Obilaznicu je otvorio njen autor Zdravko Ećimović, mještanin Brodskog Drenovca i dugogodišnji član ovog osječkog Planinarskog društva, koji je trasu osmislio i obilježio.

Četiri sata hoda po trasi dugoj 15 km, na pet kontrolnih točaka

Trasa planinarske staze duga je 15 km, a planinari su se na ovom zanimljivom i edukativnom izletu u zapadnom dijelu Dilj-gore kretali oko 4 sata po pojedinim kontrolnim točkama, a nakon ovjere dnevnika žigom na svakoj točki, dobivali su prigodnu numeriranu značku s motivom crkve. Prva kontrolna točka bila je rodna Štamparova kuća, a druga mjesna crkva sv. Dimitrija s početka 14. stoljeća, s poznatim zapisima na glagoljici. Treća točka bila je Kasonjski vrh(352 m), na mjestu gdje je nekada stajala drvena trokraka piramida koja je u tursko doba služila kao signalna postaja. Četvrta točka na koju su došli je planinarska kuća Viljevo (297 m n.v.), ispod istoimenog vrha koji je najzapadniji vrh Dilj-gore. Obilježena trasa dalje se spušta do sela Drenovca na 300 m nadmorske visine, a poljskim putem išlo se do pete i završne kontrolne točke Ćosin mlin na rijeci Orljavi. Na ovom mjestu je ruralna kuća za odmor, a za planinare je na otvorenom prostoru priređen zajednički ručak, prigodni planinarski grah, uz nastavak druženja i pridržavanje epidemioloških mjera.