HPD Gojzerica: Berba borovnice na Papuku

Spread the love

Jesu li to svatovi? Otkuda toliki auti na cesti? Što je ovo?!” samo su neka od pitanja koja su postavljali Veličani dok su gledali u kolonu automobila koja se kretala kroz naselje. Točno 44 osobe (tu je bilo djece, roditelja, djedova, baka, vodiča, planinara i dr.) su sudjelovale na tradicionalnoj Berbi borovnice na Papuku, koju svake godine u ovo vrijeme organizira Hrvatsko planinarsko društvo Gojzerica iz Požege.

Veselo društvo se okupilo u Požegi ispred sjedišta društva, gdje su se podijelili u 15-tak automobila kojima su se prevezli do Starog kamenoloma u Velikoj. Ondje su ostavili vozila i nastavili pješice do Šumarskog fakulteta, usput uživajući u nabujaloj vegetaciji i žuboru planinskog potoka. Došavši na ”Šumarski” napravili su pauzu, prije prelaska potoka i uspona na lokaciju bogatu borovnicom. Na odredištu mnogi su se uhvatili branja na kosoj padini obrasloj borovnicom, dok su ostali rastvorili deke i uživali.

– ”Većina Gojzerica posjeduje dozvolu za branje šumskih plodova, koje smo ishodili od Hrvatskih šuma. Oni koji imaju takve dozvole slobodno mogu brati borovnicu, dok ostali smiju samo gledati i uživati u prirodi. Za sve smo pripremili edukativni program, po završetku berbe.” – napomenuo je organizator i vodič ovog izleta Ivica Šnajder.

Nije ovo bila samo berba borovnice već nešto mnogo više. Različite generacijske skupine opustile su se zajedno i uživale u prirodi i njenim plodovima. Mnogi su samo sjedili, nešto grickali, pijuckali tekućinu i odmarali se na svježem zraku uživajući u obilju zelenila. Nakon završene berbe borovnice organizator izleta Ivica Šnajder, poveo je zainteresirane u obližnju šumicu na kratak edukativni izlet. Upoznao ih je s nekim vrstama biljaka koje obitavaju na ovom bogatom staništu, te s njihovim ljekovitim svojstvima.

Djeca su bila najpažljivija i svaku su riječ upijali s izrazitim zanimanjem. Poslije su se spustili do zgrade Šumarskog fakulteta, te obišli sva tri izvora koja se nalaze u neposrednoj blizini. Nakon edukativnog izleta mnogima se otvorio apetit, pa je napravljena pauza za objed. Odužila se ona u nedogled pošto se nikome nije išlo kući, jednostavno su si dali oduška uživajući u prekrasnoj prirodi i dobrom društvu. Malo je tu bilo gaženja potoka bosim nogicama, malo igrica na travi, nešto ležanja na prostirkama, ali najviše veselih dječjih osmjeha. Veselje se osjetilo u zraku i po izrazu na licima roditelja. Ali na kraju svemu lijepome dođe kraj, pa tako i ovoj zajedničkoj avanturi.

Do godine se opet vidimo!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *