Ajmo pravit majsko vino

Spread the love

Okupili smo se ispred sjedišta našeg društva te smo se autoposadama zaputili put Brestovca i šumarske kuće Kuzma odakle smo krenuli istraživati Požešku goru. Išli smo neoznačenom stazom i što smo ulazili dublje u šumu, otkrivali smo skrivene ljepote šume u svom punom sjaju. Brali smo biljku lazarkinju koja doslovno “diže iz mrtvih” kako bi mogli napraviti “majsko vino”, ali i pokoji vrganj i šumsku jagodu.

Po obilasku šume, kod Kuzme smo pekli slaninu, kobasice i marshmallowe. Maja iz Gradskog muzeja nam je pomogla u pravljenju majskog vina. Za to nam je bilo potrebno 2 litre graševine, nešto šećera, 1 naranča i svežanj biljke lazarkinje. Naranče narežemo na kriške i zajedno s šećerom i lazarkinjom stavimo u graševinu da se natapa. Šećer stavljate po ukusu. Potrebno je da odstoji 30 minuta nakon čega procijedimo vino koje je spremno za konzumaciju!

Na današnjem izletu naučili smo praviti “majsko vino”! S obzirom da nas je okus oduševio, sheramo vam recept Muzeja u loncu ❤️ Živjeli! ✌️
Majsko vino, recept:
– šaka svježe lazarkinje
– 1 naranča
– 15 dag šećera
– 2 l dobrog bijelog vina

Nazdravili smo zajedništvu, novim vrhovima i divnim ljudima koji su nam se pridružili na izletu.
Ovaj izlet će se dugo pamtiti, a vas pozivamo da probate napraviti majsko vino, nećete požaliti. Hvala članovima i volonterima iz Udruge MI koji su nam se pridružili na izletu, hvala Maji i Gradskom muzeju Požega i hvala Danijeli i Laganini FM

Do sljedećeg izleta!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *