Gojzerice na Srednjem Velebit – 27.-29.09.2019.

Grupica ”Gojzerica” i jedan član ”Bršljana” iz Osijeka posjetili su Srednji Velebit. Razlog ovog izleta bio je čisto uživanje u ljepotama Velebita s pogledom na more i osvajanje određenih točaka Hrvatske planinarske obilaznice. Prvi dan 27. rujna stigli su na polazišnu točku i mjesto smještaja Baške Oštarije.

Bili su smješteni u pansionu ”Baške Oštarije” uz koju je nikla i mala domaća mljekara, sa vrlo kvalitetnim mliječnim proizvodima od mlijeka velebitskih krava. Ovo mlijeko je posebno zbog ljekovitih planinskih trava koje krave pasu na obroncima Velebita. Baške Oštarije 927 mnv naselje je na velebitskom prijevoju između Gospića i Karlobaga. To je bila baza za izlete HPD Gojzerica Požega u slijedeća tri dana.

Prvi dan obišli su kružnu turu: Baške Oštarije (Ripište) – vrh Metla 1288 mnv – vrh Filipov kuk 1055 mnv – vrh Ljubičko brdo 1320 mnv – Baške Oštarije (Ripište) i sa zalaskom su se vratili u bazu na večeru i odmor. Ujutro rano 28. rujna slijedilo je ustajanje i cjelodnevna tura. Početna točka bila je Dabarska kosa 943 mnv prijevoj iznad Ravnog Dabra i na tom mjestu Premužićeva staza koja presijeca cestu Sušanj – Štirovača. Staza je vodila kružnom turom: Dabarska kosa – vrh Visibaba 1160 mnv – Bačić kosa – križanje pod Bačić kukom – vrh Bačić kuk 1304 mnv – križanje pod Bačić kukom – Budakovo brdo 1317 mnv – Prikinuto brdo – Dabarska kosa. Umjesto spuštanja u Ravni Dabar izabrali su povratak preko Prikinutog brdo i Premužićeve staze.

Nakon uspona na vrh Visibaba, otvorili su ruksake, doručkovali i kratko se ispružili uživajući u pogledu na vapnenački niz Dabarskih kukova. Ovaj vapnenački niz počinje na zapadu s Bačić kukom, a završava na istoku s Filipovim kukom. Mlađi dio ekipe s veseljem je ispenjao završni i zahtjevni dio uspona na Bačić kuk (svakako najimpresivniji u nizu velebitskih kukova). Cjelodnevna tura završila je u sami sumrak, te se ekipa vratila u bazu gdje ih je čekala odlična lička tjestenina sa velebitskim začinskim biljem. Nakon napornog dana, večere i kojeg velebitskog piva vrlo brzo se zaspalo.

Ujutro trećeg i posljednjeg dana u nedjelju 29. rujna, ekipa se ustala nešto kasnije kako bi se što bolje odmorili. Za treći dan slijedila je kružna tura: Stupačinovo – Kamenica – Kuk od Pećice 1265 mnv – vrh Kiza 1274 mnv – Stupačinovo. Dan za razbibrigu – uzeli su šlape i popeli se na vrh Kize. Ahhh ti geni češki (pemski), ipak veći dio ekipe nosio je prezime Jakoubek). I za kraj spustili su se u Karlobag, gdje su kao dabrovi skočili u vodu.) Hladno i osvježavajuće more, tek nekih 15-16 stupnjeva, razbistrilo im je mozgove i opustilo mišiće, dok ih je sunce dobro ugrijalo. Hvala Draženu na ovako dobro organiziranom i vođenom izletu, te svim mladim ”Gojzericama” koje su svojom pozitivnom energijom nadahnule ovaj izlet. Vraćamo se uskoro!
HPD GOJZERICA POŽEGA